Over ons en onze activiteiten met onze field spaniëls

Wij zijn Ricardo en Sandra Stubbe. Wij wonen in de omgeving van Rotterdam. Doordeweeks lopen we met onze field spaniëls lekker langs de Maas, daar mogen ze los lopen en heerlijk met andere honden spelen. Ook snuffelen ze er graag rond in de bosjes of jagen de aanwezige vogels op. De vogels doen ze nooit kwaad! Ze jagen ze alleen maar op. Hetzij de lucht in, hetzij het water in. Soms is het oppassen, want Nova zwemt héél graag. Bij laag water vinden we dat iets te gevaarlijk, maar bij hoog water mag ze lekker de Maas induiken. Vooral in de zomer is dat een heerlijke manier om even af te koelen.

Als er geen andere honden aanwezig zijn om te spelen en er ook geen vogels zijn om op te jagen worden de aanwezige molshopen gecontroleerd op de aanwezigheid van mollen. Ook de muizen zijn niet altijd veilig. Verder spelen moeder Nova en dochter Kiki graag met elkaar. Elkaar opjagen is namelijk ook heel leuk. Vooral elkaars oren en staart zijn dan een geliefd item om aan te trekken.

trainen

In de weekenden hebben we een andere routine, dan gaan we trainen. De dames weten heel goed welke dag van de week het is en gaan alvast klaarzitten bij de voordeur. Dit waarschijnlijk om te voorkomen dat ze vergeten worden. Als we dan eindelijk richting de auto gaan, zitten zij er als eerste in. Vervolgens gaan we richting de trainingslocatie. Hier oefenen en trainen we de honden in het zoeken en "retrieven" van de trainingsdummies.

De neuzen van de field spaniël zijn ontzettend goed, en vaak wordt er dan ook wel iets gevonden. Het terugbrengen (retrieven) houdt in dat er één of meerdere dummies worden teruggebracht bij de baas. Die dummies zijn door de trainer ergens in het veld of bos gegooid.

Jacht

Een echte jacht meemaken behoorde tot voor kort nog tot één van onze wensen. Inmiddels heeft onze Nova haar capaciteiten mogen bewijzen. Er zijn in Nederland niet heel veel fields waar mee gejaagd wordt, maar in Scandinavië worden field spaniëls wel gebruikt in de jacht. Ze hebben een beetje een eigen manier van werken, niet zo snel als bijvoorbeeld de working springer of working cocker spaniëls. De field spaniel neem wat meer de tijd, maar stelt zeker niet teleur! In de jacht is hun uithoudingsvermogen dan ook een zeer prettige eigenschap.

Shows

Er zijn ook weekenden dat we naar een show gaan. Meestal in Nederland, maar soms ook in het buitenland. Op zo'n dag ga je héél vroeg je bed uit om op tijd aanwezig te kunnen zijn. Je zorgt er voor dat de vacht van je hond keurig schoon, geplukt, geknipt en gekamd is. Zodra je aan de beurt bent bevoelt en bekijkt de keurmeester je hond. Hij of zij controleert of de hond een goed gebit heeft, het juiste gewicht, een rastypische verschijning heeft en of het gangwerk van de hond in orde is. Als dit alles is bekeken door de keurmeester krijg je een keurrapport, Daarop staat vermeld wat de keurmeester vind van je hond en welke kwalificatie hieraan wordt toegekend. Deze kwalificaties zijn belangrijk wanneer je besluit met je hond te willen fokken.

Fokken

Om aan de fokeisen te voldoen moeten zowel de moeder-, als vaderhond aan een aantal voorwaarden hebben voldaan: er moeten een aantal shows gelopen zijn waarin de hond minimaal twee maal een "zeer goed" moet hebben gescoord. Liever nog de toekenning van een "uitmuntend". Dit is een bevestiging dat de hond op uiterlijke kenmerken voldoet aan de rasstandaard. De keurmeester zal bekijken of de hond goed gebouwd is en een goed gangwerk laat zien. Ook zal hij bekijken of bijvoorbeeld de ogen goed gevormd zijn, en de hond over een goed gebit beschikt.

Ook zijn de uitslagen van een aantal gezondheidstesten zeer belangrijk. De heupen moeten goed zijn en ook de ogen mogen geen afwijkingen vertonen. Uiteraard is het ook ontzettend belangrijk dat de vader en moederhond een goed karakter hebben die ook aan de rasbeschrijving voldoen.

Tot nu toe hebben wij één nestje gehad. Dat was een ontzettend mooie ervaring. Twee kleine pups die je samen met moeder klaarmaakt voor de grote wereld: zindelijkheidstraining, socialiseren met alles wat je tegen kunt komen in het latere leven, belangrijke commando's als "zit" , "af", "blijf", spelen, omgaan met andere honden, kinderen en mensen. Te veel om op te noemen. Dat was heel intensief, maar ontzettend leuk om te doen.